I.R.S-Btech groendaksystemen

groendaksystemen b-tech

Een belangrijke eerste voorwaarde voor het plaatsen van een groendak is een wortelvaste en waterdichte dakafdichting. Als basis voor uw groendak kiest u het best voor een dakbedekkking uit EPDM-rubber, zoalsRESITRIX SK W full bond. Er zijn diverse wortelvaste types op de markt. Indien de dakbedekking niet wortelvast is, kan een wortelwerende folie (PE van ≥ 0,4 mm) bovenop de afdichting geplaatst worden.

De meeste standaard dakconstructies voldoen aan de voorwaarden om een licht groendak aan te brengen zonder de draagstructuur te moeten aanpassen. Het FlorDepot-groendaksysteem op basis van sedumgraskruiden weegt 55 kg per m². Dit is een nat en verzadigd gewicht. De meeste uitbouwen zoals bijkeuken, keuken, carports, schuren enzovoort kunnen een extra permanent gewicht van 53 kg/m² aan. I.R.S-Btech adviseert de draagstructuur te laten nakijken door een bouwkundige.

I.R.S-Btech verdeelt 2 groendaksystemen:

Flordepot kan aangewend worden voor daken met een helling tussen 1 en 15 graden. De extensieve dakbedekking van FlorDepot is eenvoudig te realiseren en voordelig. Zo kunnen bijvoorbeeld fabrieksgebouwen en winkelcentra, maar ook woonhuizen en garages tegen relatief lage kosten worden begroend. Dankzij zijn geringe gewicht en ongecompliceerde legsysteem is deze extensieve begroeiing niet alleen geschikt voor nieuwe daken. Maar ook voor oudere gebouwen of huizen.

Optigroen heeft zich gespecialiseerd in alle soorten dakbegroeiing en behoort tot één van de marktleiders in de dakbegroeiingsbranche. Het Optigroen-samenwerkingsverband begroeit jaarlijks ongeveer 2 miljoen vierkante meter dakoppervlak in diverse variaties.

 

  Flordepot Optigroen
Type groendak Extensief groendak Van lichtgewicht dak tot volwaardige daktuinen
Onderhoud van uw groendak Een sedumdak vraagt een beperkt onderhoud Een intensief groendak vraagt intensief onderhoud (zoals een tuin, vandaar de naam ‘daktuin’)
Wat is de gebruiksdoelstelling van uw groendak? Niet toegankelijk, enkel voor onderhoud Toegankelijk
Hellingsgraad van het dak tussen 1° en 15° tussen 1° en 45°
Toegelaten belasting op het dak? Gewicht nat en verzadigd 55 kg/m² Lichtgewicht dak: 50 kg/m² Extensief: 110-130 kg/m² Intensief: 320 – 1300 kg/m²
Dakconstructie Standaard bouwtechnische vereisten, maar controleer de draagkracht van uw constructie Hoe dikker de opbouw en hoe zwaarder de beplanting, hoe hoger de structurele vereisten van de constructie.
Minimum bouwhoogte groendaksysteem 7,5 cm Lichtgewicht dak: 5 cm Extensief: 8 – 25 cm Intensief: 26 – 100 cm
Bedekkingsgraad Onmiddellijk resultaat of 70% na 1 jaar? Onmiddellijk resultaat of 70% na 1 jaar?
Waterbergend vermogen 30 l/m² Lichtgewicht dak: 18 l/m² Extensief: 25 l/m² Intensief: max. 320 l/m²
Type begroening Beperkte vegetatiekeuze (sedums) Uitgebreide keuze vegetatie

Subsidies

Groendaken vormen een duurzaam, groen en bloeiend alternatief voor de ‘kleurloze’, monotone, klassieke platte daken. Om de aanleg van groendaken een duwtje in de rug te geven, verlenen sommige steden en gemeenten subsidies.

De Vlaamse Overheid kent vanaf 1 januari 2014 geen subsidies meer toe voor nieuwe projecten het aanleggen van groendaken (lopende projecten, aangevraagd in 2013 of vroeger blijven gesubsidieerd). Het subsidiëren van groendaken in Vlaanderen is bijgevolg afhankelijk van gemeente tot gemeente. Meer informatie over een subsidieaanvraag voor uw daktuin vindt u terug bij de milieudienst van uw stad of gemeente.

  • Het is een trendy en duurzame investering die betaalbaar is voor iedereen.
  • Toekomst gericht zal het een verplicht item worden bij nieuwbouw en renovatie.

Ontdek de voordelen van een groendak