Nieuwe vereiste bij gebruik van diisocyanaat vanaf 24 augustus 2023

Vanaf 24 augustus 2023 is een nieuwe vereiste van toepassing voor het veilig gebruik van producten met diisocyanaten.

De vereiste is dat vanaf deze datum alle professionele en industriële gebruikers vanaf 24 augustus 2023 enkel nog met diisocyanaten, in een hoeveelheid > 0,1% van het gewicht, mogen werken nadat ze de verplichte opleiding gevolgd hebben en een korte opleiding met succes hebben afgelegd.
Deze vereiste is opgenomen in bijlage XVII(74) van Verordening (EG) nr. 1907/2006 (REACH) en heeft betrekking op de verplichte opleiding voor alle professionele en industriële gebruikers, niet op het beperken van het gebruik of het toepassen van deze producten.

Verplichte opleiding voor veiliger gebruik
Diisocyanaten worden gebruikt als chemische bouwstenen in polyurethanen. Ze worden vooral aangetroffen in schuim, afdichtmiddelen en coatings. Ze zijn geclassificeerd als categorie 1 inhalatiesensibilisatoren en categorie 1 huidsensibilisatoren.
Daarom is het gebruik ervan door fabrikanten of vakmensen nu onderworpen aan een opleiding om ervoor te zorgen dat alle werknemers die met dissocyanaten werken, zich bewust zijn van de gevaren van deze stoffen, de risico's die gepaard gaan met het gebruik ervan, goede werkpraktijken en de risicobeheersmaatregelen die moeten worden ingevoerd om ze te vermijden.
Voor RESITRIX betreft het volgend product:

  • POLYURETHAANLIJM LMF-02- 6KG

VM Building Solutions begeleidt u naar aanleiding van deze nieuwe regelgeving.
Deze verplichte opleiding kan gevolgd worden op het online platform van de Europese organisatie ISOPA. 
Klik hier om deze online opleiding te volgen
Na registratie met een geldig emailadres kan u de online opleiding starten. Gebruik de code “FEICA_21_G” in de ‘tickets’ tab om deze opleiding gratis te kunnen volgen.  Deze opleiding wordt afgesloten met een korte vragenlijst die u moet beantwoorden. Na het succesvol beëindigen van de vragenlijst wordt het certificaat naar het geregistreerde email adres gestuurd.

Nota: Deze opleiding is beschikbaar in de verschillende Europese talen. Het is belangrijk om bij de registratie reeds de juiste taal te kiezen (tab rechtsbovenaan) om de opleiding in de gewenste taal te kunnen volgen.

Ik volg nu de opleiding