EPDM in de gevel

deur

EPDM als bescherming tegen opstijgend vocht

In oudere woningen ziet men vaak dat geen scheidingslagen geplaatst werden om de woning te beschermen tegen grondwater, met vochtige muren als gevolg (opstijgend vocht van onder naar boven). Uiteraard zijn deze problemen te voorkomen door ze aan te pakken bij de ontwerpfase. Eens alle aan te brengen waterkeringen in kaart gebracht zijn, moeten deze ook correct uitgevoerd worden. Steeds vaker ziet men gespecialiseerde aannemers in dichtingswerken deze waterkeringen uitvoeren.
Dankzij hun kwaliteit worden hoogwaardige synthetische EPDM rubbers, steeds vaker toegepast als bescherming tegen opstijgend vocht in draagmuren.

gevel

Waterkering in muren: inlegstrook tegen opstijgend vocht in de gevel
Waterdichtingsfolies worden toegepast om het doordringen van vocht in muren te voorkomen. Deze folies zijn gemakkelijk te verwerken en zeer soepel. Dankzij hun kwaliteit worden hoogwaardige synthetische EPDM rubbers, zoals RESISTIT G SK of RESITRIX SK W full bond, steeds vaker toegepast als afdichting in gevelconstructies, het is duurzamer en elastischer dan DPC en zorgt voor een doeltreffende bescherming tegen opstijgend vocht in draagmuren. Het ruwe oppervlak is zorgt voor een verbeterde mortelhechting en om het zijwaarts afglijden van het metselwerk te voorkomen. RESIFLEX SK 80 is een uitzetvoegband bestaande uit EPDM-rubber met cachering in zelfklevende SBS-bitumen. Deze toplaag heeft een ongewapende middenzone van 80 mm en een onderlaag van zelfklevende SBS-gemodificeerde bitumen.

Luchtdicht bouwen met behulp van EPDM-stroken

Luchtdicht bouwen is energiezuinig bouwen is. Luchtdicht bouwen is de perfecte aanvulling op een efficiënte isolatie, om op een relatief simpele wijze beter te scoren in de E-waarde van een woning.
Naast isoleren is het belangrijk luchtdicht te bouwen om warmteverliezen te beperken. Bij de traditionele woningbouw blijven er zeer veel kieren waarlangs ongecontroleerd koude buitenlucht naar binnen kan waaien. Deze kieren en spleten leiden tot warmteverlies en tocht. Bovendien kan vochtige lucht in de buurt van spleten condenseren en dat werkt schimmelvorming in de hand. Luchtdicht bouwen betekent spleten en kieren vermijden en ervoor zorgen dat de warmte zo veel mogelijk binnen blijft.

 

Om een goede luchtdichtheid te waarborgen, is het belangrijk om ook de overgang van de verschillende materialen in de woning goed luchtdicht te maken en ervoor te zorgen dat het luchtscherm geen doorboringen en beschadigingen vertoont. Steeds meer wordt EPDM toegepast als afdichting van een gevelconstructie, kozijnaansluiting of metselwerk vanwege de hoge kwaliteit en bewezen levensduur van het materiaal EPDM.