VM Building Solutions groendaksystemen

groendaksystemen

Een belangrijke eerste voorwaarde voor het plaatsen van een groendak is een wortelvaste en waterdichte dakafdichting. Als basis voor uw groendak kiest u het best voor een dakbedekkking uit EPDM-rubber, zoals RESITRIX SK W full bond. Er zijn diverse wortelvaste types op de markt. Indien de dakbedekking niet wortelvast is, kan een wortelwerende folie (PE van ≥ 0,4 mm) bovenop de afdichting geplaatst worden.

De meeste standaard dakconstructies voldoen aan de voorwaarden om een licht groendak aan te brengen zonder de draagstructuur te moeten aanpassen. Het FlorDepot-groendaksysteem op basis van sedumgraskruiden weegt minimum 55 kg per m². Dit is een nat en verzadigd gewicht. De meeste uitbouwen zoals bijkeuken, keuken, carports, schuren enzovoort kunnen een extra permanent gewicht van 53 kg/m² aan. VM Building Solutions adviseert de draagstructuur te laten nakijken door een bouwkundige.

VM Building Solutions verdeelt 2 groendaksystemen:

FlorDepot kan aangewend worden voor daken met een helling tussen 1 en 15 graden. De extensieve dakbedekking van FlorDepot is eenvoudig te realiseren en voordelig. Zo kunnen bijvoorbeeld fabrieksgebouwen en winkelcentra, maar ook woonhuizen en garages tegen relatief lage kosten worden begroend. Dankzij zijn geringe gewicht en ongecompliceerde legsysteem is deze extensieve begroeiing niet alleen geschikt voor nieuwe daken. Maar ook voor oudere gebouwen of huizen.

Instant Sedum trays bestaan uit een modulair kliksysteem en zijn begroeid met 8 à 10 verschillende soorten sedums. Deze worden opgekweekt in een speciaal ontwikkeld mineraal substraat. Door gebruik te maken van een mineraal substraat kan een lange levensduur van het groendak gewaarborgd worden. De trays kunnen eenvoudig aan elkaar geklikt worden en zijn eenvoudig herplaatsbaar.

 

 
Type groendak Extensief groendak Extensief groendak Extensief groendak
Onderhoud van uw groendak Beperkt onderhoud Beperkt onderhoud Beperkt onderhoud
Wat is de gebruiksdoelstelling van uw groendak? Niet toegankelijk, enkel voor onderhoud Niet toegankelijk, enkel voor onderhoud Niet toegankelijk, enkel voor onderhoud
Hellingsgraad van het dak Tussen 1° en 15° Tussen 1° en 15° Tussen 1° en 15°
Toegelaten belasting op het dak? Gewicht nat en verzadigd 55 kg/m² 71,5 kg/m² 72 kg/m²
Dakconstructie Standaard bouwtechnische vereisten, maar controleer de draagkracht van uw constructie Standaard bouwtechnische vereisten, maar controleer de draagkracht van uw constructie Standaard bouwtechnische vereisten, maar controleer de draagkracht van uw constructie
Minimum bouwhoogte groendaksysteem 7,5 cm 9,5 cm 8 cm
Bedekkingsgraad 50% na 1 jaar 50% na 1 jaar Onmiddellijk resultaat
Waterbergend vermogen 30 l/m² 35 l/m² 27 l/m²
Type begroening Beperkte vegetatiekeuze (7 à 15 soorten sedums) Beperkte vegetatiekeuze (7 à 15 soorten sedums) Sedums (bestaande uit 8 à 10 verschillende soorten)

Subsidies

Groendaken vormen een duurzaam, groen en bloeiend alternatief voor de ‘kleurloze’, monotone, klassieke platte daken. Om de aanleg van groendaken een duwtje in de rug te geven, verlenen sommige steden en gemeenten subsidies. Meer informatie over een subsidieaanvraag voor uw daktuin vindt u terug bij de milieudienst van uw stad of gemeente.

  • Het is een trendy en duurzame investering die betaalbaar is voor iedereen.
  • Toekomst gericht zal het een verplicht item worden bij nieuwbouw en renovatie.

Ontdek de voordelen van een groendak