Luchtdicht bouwen
Wat is een dampscherm?
Een dampscherm wordt geplaatst zodat de warme, vochtige binnenlucht niet kan condenseren door contact met een koudere buitenlaag. Condensatie kan optreden ten gevolge van convectie van vochtige binnenlucht, diffusie van waterdamp of bouwvocht.
Veel huizen kampen met vochtproblemen. Die kan je vermijden door een efficiënte ventilatie en een goede constructie. Het is een hardnekkige fabel dat vochtproblemen ontstaan door te isoleren, voldoende ventileren voorkomt echter al heel wat problemen.
In ons klimaat is vocht de grootste vijand van de woning. Waterdamp is steeds aanwezig in de woning bijvoorbeeld door te werken, koken of wassen. In een comfortabele, gezonde leefomgeving bedraagt de gemiddelde temperatuur 18 tot 23°C en ligt de relatieve vochtigheid tussen 40% en 70%. Wanneer de temperatuur daalt, verhoogt de relatieve vochtigheid en kan sneller condensatie gevormd worden.
De keuze van een dampscherm is afhankelijk van verschillende factoren zoals o.a. luchtvochtigheid van een gebouw en dakopbouw. Dampschermen worden onderverdeeld in 4 klassen volgens de doorlaatbaarheid van waterdamp en het materiaal waaruit ze bestaan.
- E1: PE- folie = 0,2 mm, met overlappingen van min. 100 mm
- E2: PE-folie > 0,2 mm zoals aluminium laminaten, bitumenglasvlies V50/16, polyestervlies P150/16, …
- E3: Gewapend bitumen V3 / V4, P3 / P4 of gewapend polymeerbitumen APP / SBS (met dikte ≥ 3mm)
- E4: Gewapend bitumen met metaalfolies of meerlaagse systemen van polymeerbitumen (met dikte ≥ 8mm); zoals Alutrix of Aludex